maanantai 18. joulukuuta 2017

Viimeisiä viedään

Viimeinen täysi viikko Kroatiassa on taputeltu. Saavuimme juuri Zagrebiin kahdeksi viimeiseksi päiväksi seilaamaan ympäri kaupunkia ja sen Euroopan parhaiksi arvioituja joulumarkkinoilla. Mutta mitä kuului viimeiseen ehjään viikkoon?


Maanantaina marssimme viimeisen kerran töihin. Teimme ihan täyden työpäivän sen kummempia hyvästelyjä, koska tiesimme näkevämme työkavereita vielä perjantaina. Silti kotiin tullessa fiilis oli aika kummallinen. Nytkö se sitten loppui?

Viimeinen lounastus Jaskan kanssa. Hän mököttää.
Tiistaina napattiin bussi kohti Ljubljanaa, Slovenian pääkaupunkia. Linja-autoasemalle saapuessamme katsoimme toisiamme hieman epätoivoisina - tältäkö näyttää pääkaupunki? Rakennukset olivat vanhoja ja rumia, pilvet peittivät taivaan. Onneksi sade oli loppunut juuri kaupunkiin tullessamme. Lähdimme marssimaan kohti asuntoamme keskustassa, ja jouduimme muuttamaan hätäistä ensikuvaamme Ljubljanasta. Noin kauniissa ja ihanassa kaupungissa ei ainakaan allekirjoittanut ole koskaan käynyt! Ollakseen pääkaupunki Ljubljana on todella rauhallinen ja ei niin täyteen ahdattu, kuin monet muut kaupungit. Asukkaita siellä onkin vain noin 300 000, koko Sloveniassa noin 2 miljoonaa. Pieni, mutta niin kaunis ja suloinen maa!

Näkymät Ljubljanan linnasta

Minikaupunkilomaamme kuului kävelyä ympäri keskustaa, joulumarkkinatunnelmia ja jouluvaloja, ihania pieniä krääsäkauppoja, paikallisbussin kokeilua ostoskeskusta etsiessämme (ja löytäessä myös, jee!) ja Ljubljanan linnaan tutustuminen. Ja pari pizzaa. Vaikka Ljubljanassa oli ihana käydä, alettiin kyllä torstaina olla jo aika kypsiä seikkailuun odotellessamme viideltä Rijekaan lähtevää bussiamme.  Kiva silti, että tuli käytyä, menisin toistekin! Jos haluaa hieman erilaisen eurooppalaisen kaupunkikohteen lomalleen, niin annetaan Slovenialle ja Ljubljanalle kyllä iso peukku. Kaupunki on ihana, ja koska kaikki on lähellä, voi Ljubljanasta helposti heittää päiväreissuja mm. Bled-järvelle, kansallispuistoihin ja Skocjanin tai Postojnskan luolille. Ja toki käydä Rijekassa tai Opatijassa haistelemassa meri-ilmaa. Viikko hurahtaisi Sloveniassa ihan helposti, eikä maa ole (vielä) täynnä turistiturreja!




Perjantai oli kiireinen päivä. Aamulla menimme tapaamaan viimeisen kerran yliopistolle tutoropettajaamme. Olivat kuulemma oikein tyytyväisiä, työpaikalla oltiin harmiteltu kun kaksi työntekijää lähtee. Minkäs teet, kun oot niin hyvä! Viimeisten allekirjoitusten saaminen sai vähän jo mahanpohjan kutittamaan. Loppu on lähellä.


Iltapäivällä menimme viimeisen kerran työpaikallemme - ei tällä kertaa trikoissa ja huppareissa, vaan mekot päällä. Ensimmäisinä työpäivinä jo varoiteltiin pikkujouluista, joihin meidätkin oli kutsuttu. Täytyy sanoa, että ensimmäiset (ja viimeiset tälle reissulle) bailut Kroatiassa oli kokemisen arvoiset! Söimme fysioterapeuttien kesken hyvin, viini virtasi ja musiikkia käännettiin vaivihkaa kovemmalle. Illan mittaan kaikki olivat tanssimassa ja laulamassa tuttuja kappaleita, ja jokaisen naamalla oli korvasta toiseen ulottuva hymy. Tapahtuisiko Suomessa? Ei luultavasti. "Enhän minä osaa tanssia enkä ainakaan laula" olisi varmasti monen vastaus, jos moista ehdottaisi. Paitsi hyvin, hyvin monen viinilasin jälkeen - niin monen ettei hommasta enää tulisi mitään. Kroatialaiset osaavat pitää hauskaa ja nauttia elämästään ihailtavan hyvin. Voi, kun me suomalaisetkin opittaisiin tätä juhlimiskulttuuria!! Me ainakin luvataan opettaa, jos joku haluaa. Sujuvasti tanssittiin ja laulettiinkin aina, kun joku tuttu sana (dobar dan, desno/lijevo ym.) kuultiin. Ja naurettiin kuin pöljät.

Trsatin linna Rijekassa on pukeutunut juhlavaloihin!
Viikonloppu meni vielä viimeisiä kavereita nähden, itkuisia heippoja sanoen (ei hyvästejä, vaan näkemiin) ja kämppää siivoten. Pakkausoperaatio oli hermoja raastavaa, ja punnittiinkin laukkuja jatkuvasti jännittäen, paukkuuko rajat. Mutta ei hätää, tuliaisiakin mahtuu kai hieman mukaan! Nyt siis nautiskellaan vielä viimeiset päivät kiertäen Zagrebia. Kotiinpaluu tuntuu nyt todellisemmalta, kun laukut on nätisti pakattuna ja lentojännitys alkaa olla ajankohtainen. Täältä me tullaan!!

Viimeiseltä rantakävelyltä </3
Last week in Croatia is now behind. We had still a workday on Monday, and on Tuesday we went to Ljubljana. Oh, what a sweet city! We visited the Ljubljana castle, many cute little shops full of stuff we were ready to carry home if we had money and space in our luggages and just walked around the center. Our mini vacation lasted to Thursday. On Friday we visited university for the last time and got ready for Thalassotherapia's Christmas party! It was so fun, still gets a smile to your face when thinking about it. Croatians know how to party, must say.

Now we're in Zagreb, just came to our apartment. We're going to check out the big Christmas market and just wander around thinking about the fact that we really are going home. After three months? Oh.

Joanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti