tiistai 14. marraskuuta 2017

Aurinkoa, Bura-tuulta ja ukkosmyrskyä

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä herättiin siihen että huone välkkyi, jyrinä kuului alle kilometrin päästä ja vettä tuli taivaan täydeltä. Säikähdettiin sitä älytöntä ääntä kuunnellessa, että sitä lorisi jostain sisällekin. Pikaisen tarkastuskierroksen jälkeen todettiin, että maahan kaivettu kämppämme oli pysynyt kuivana.

Töpselit seinistä irti ja takaisin peiton alle. Ukkonen ja myrsky jatkui aina maanantain puoliväliin saakka - töihin kävellessä jyrähti edelleen melkein päällä, lenkkarit (ja muutkin vaatteet...) olivat läpimärät ja tuuli heitti lauantaina ostetun sateenvarjon viidesti ympäri.


Harvemmin tuulta voi nähdä. Mutta sieltä se tänä aamuna töihin kävellessä vielä puhalteli!
Apuun saapui kuitenkin kuiva ja hyytävän kylmä Bura-tuuli. Tästähän meitä oltiin varoiteltu, mutta oltiin vähän että tervetuloa Suomeen. Bura osoittautuikin sellaiseksi myräkäksi, että tuntui ihan hyvältä idealta löhnätä eilinen sisällä ja keskittyä kouluhommiin. Pohjoisesta, vuorilta valuessaan se kuitenkin puhalsi sadepilvet pois - ja tämä päiväkin on ollut oikein aurinkoinen. Työkaverit kertoivat Buran olevan mukava, vaikkakin kylmä - mereltä puhaltava tuuli sen sijaan tuo tullessaan aina sateita. Lisäksi kertoivat, että eilen oli mitattu parhaimmillaan (vai pahimmillaan) 183km/h tuulta - eli 50m/s. Tässä hyvin kuvaava video tämän vuoden tammikuulta!



Samalla meitä ympäröiville vuorille satoi ensilumi - eli maisemat ovat astetta kotoisammat, vaikka meillä Opatijassa aurinko paistaa ja lämpöä on melkein kymmenen astetta.

Säästä on aina helppo puhua, mutta kuuluu tänne muutakin kuin Adrianmeren ilmaston ihmettelyä. Töitä on nyt riittänyt - päivät ovat täynnä omia asiakkaita, mikä on kivaa - ei ehdi tylsää tulemaan! Potilaat ovat oikein ihania - joidenkin kanssa on vähän hankaluuksia, kun yhteistä kieltä ei löydy. Onneksi aina löytyy joku tulkiksi tai sitten käytetään sitä kuuluisaa kehonkieltä niin kauan, että ymmärretään toisiamme!

Meri oli "vähän" levoton. Taustalla lumiset vuoret!
Suurempia suunnitelmia ei ole - tarkoitus on viikonloppuna pitää työkavereiden kanssa leffailtaa, mutta muuten seuraavat tarkemmat suunnitelmat ovat vasta joulukuussa, kun jokainen kaupunki avaa joulutorinsa. Tuntuu ihan hyvältä vähän hengähtää, kun ollaan reissattu ja hypätty nyt niin paljon. TJ37!

So these were the days we got to know what is Bura-wind and why everyone was warning us about that. We woke up in the middle of night in Monday - outside was a big thunderstorm going on. We thought there was water in our apartment - but happily it was only our good imagination. The storm continued on Monday - but luckily Bura came and blew it away!

We've been busy in our practical training - we have days full of own patients, which is great. Now we don't have big plans before December, when all the Christmas markets are opened in different cities. It feels good - we've been running around just like exchange students have to do, so little rest is only welcome now!

- Joanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti